Nieuw tarief voor live optredens

In het verleden was er veel onduidelijkheid over het tarief dat concertorganisatoren afdragen aan Buma/Stemra omdat er met kortingen voor zogeheten ‘grootafnemers’ werd gewerkt. Wij hebben dit als BAM! al eens eerder aangestipt en onze leden geadviseerd om goed naar hun auteursrecht-inkomsten uit live-optredens te kijken, en hier in overleg met hun boekers uit te komen. Daarnaast hebben de BAM!-ers in het Buma/Stemra bestuur deze kwestie ook aangekaart en nauwlettend gevolgd.

Vorig jaar ontstond er echter ook kritiek vanuit de internationale markt. De kortingen die werden verstrekt werden (met name vanuit de UK) als oneerlijk ervaren, omdat het onduidelijk was welk bedrag er uiteindelijk bij de auteur terecht kwam.

Na uitgebreid overleg met de sector live de afgelopen periode heeft Buma/Stemra nu een nieuw live-tarief geïntroduceerd. Een tarief dat niet meer werkt met kortingen, maar wel met staffels. Hierdoor wordt het volledig inzichtelijk wat er precies aan auteursrechten per optreden is betaald, en dus ook welk bedrag je als songwriter hoort te ontvangen.
Jeuj voor transparantie!

Kijk hier voor de nieuwe live-tarieven:

http://www.bumastemra.nl/…/Het-Algemeen-Tarief-Muziekgebrui…